torstai 17. huhtikuuta 2014

Hiilarivarastojen tyhjennys

Olen silloin tällöin ostellut Juoksija-lehden irtonumeroita, mutta nyt tein poikkeuksen ja nappasin lehtihyllystä mukaani ruotsalaisen Runner's World -lehden. Se vaikuttikin todella hyvältä tietopaketilta ja kyseisessä numerossa oli hyvin juttua esim. puolimaratonista ja maratonista.

Lehdessä oli hieman juttua maratonille tankkaamisesta. Jos kisa on esim. lauantaina, niin helpointa olisi keskiviikosta perjantaihin syödä tavallista enemmän hiilareita. Tämä ei itsessään ollut edes minulle mikään uutinen, mutta tuon ohjeen jälkeen mainittiin vaihtoehtoisesta tankkausmenetelmästä.

Puhuttiin ns. hiilarityhjennyksestä, jossa tiistaina syödään tavallinen aamiainen ja sen jälkeen hiilareille pistetään periaatteessa stoppi. Niiden sijaan tulisi syödä enemmän salaattia, proteiineja ja rasvaa. Tiistaina tulisi myös tehdä viimeinen laadukas treeni ennen maratonia.

Ajatuksena tässä on se, että lihasten varastot tyhjennetään niihin kerääntyneistä hiilareista, eli glykogeeneistä. Tyhjennetyt lihakset reagoivat tähän varastoimalla hieman enemmän energiaa, kun hiilareiden tankkaus aloitetaan uudestaan. Tankkaamista ei aloiteta heti tiistain treenin jälkeen, vaan tyhjennys jatkuu keskiviikkoaamuun saakka, jolloin tulisi vetää vielä lenkki. Tämän jälkeen hiilareiden syönti alkaisi.

No tämä oli nyt epätieteelliselle juoksijalle aivan liian monimutkainen ja tieteelliseltä kuulostava menetelmä. Taidankin ehkä sittenkin mättää menemään makaronilaatikkoa ihan normaalin kaavan mukaan.

Onko sinulla kokemuksia tuosta hiilarityhjennyksestä? Kuulisin mielelläni lisää käytännön kokemuksista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi