keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Polar V800 -urheilukello

Olen ollut tosi tyytyväinen nykyiseen sykemittariini (Polar FT60), mutta viime aikoina olen alkanut janoamaan lisädataa.

Kaipaamani ominaisuudet ovat olleet juoksumatka ja -nopeus. Näitä varten sykemittarissa tulee siis olla sisäänrakennettu GPS. Olen tosin saanut ne iPhone / Nike+ -yhdistelmän avulla suoraan korvanappien kautta tietooni, mutta joko liian tiheällä tai pitkällä välillä. Keskittymiseni on häiriintynyt, kun naisääni on minuutin välein kertonut, että vauhtini on sitä ja tätä. Haluan nähdä kilometrivauhtini (tämänhetkinen ja keskinopeus) suoraan ranteelta ja valitsemanani ajankohtana.

Olin lukenut testejä ja ennakkotietoja Polarin uudesta lippulaivamallista, eli Polar V800 -urheilukellosta, mutta sen korkea hinta hillitsi tehokkaasti ostohaluja. Mietin myös sitä, jos se olisi minulle liian pro. Helmiä sioille?

Ammattiurheilijoille ja tavoitteellisesti harjoitteleville liikkujille, jotka haluavat päästä huippusuorituksiin. Mittaa harjoitusten lisäksi 24/7-aktiivisuuden. Auttaa ymmärtämään harjoituskuormitusta ja todellista palautumistarvetta. Integroitu GPS mittaa nopeuden, kuljetun matkan ja reitin.

Kävin sisäistä Jaakobin painia ja tiistai-iltana myönnyin lopultakin ja annoin itselleni luvan ostaa tuon härvelin. Okei, olisihan sitä halvemmankin urheilukellon voinut ostaa, sillä GPS:llä varustettuja urheilukelloja saa ihan siedettävällä summalla. Mutta V800:ssa minua kiehtoi myös mahdollisuus mitata aktiivisuutta 24/7 (myös unta) sekä palautumista ja kuormitusta. V800:n muotoilu miellytti silmää myös tavallisia urheilukelloja enemmän.

Pikaisen google-konsultaation perusteella kävi selväksi, että V800:n hinta on lähes joka paikassa n. 450 € (449,90 €). Esim. Polarin verkkokaupassa se maksaa 450 € sis. toimituskulut. Keskisen Kello Tuurissa kauppasi huhujen mukaan näitä suhteellisen edullisesti. Päätinkin poiketa siellä tänään samalla, kun kävimme kesälomareissulla Veljekset Keskisellä. Varastosaldo näytti pyöreää nollaa ja heillä ei ollut tietoa siitä koska niitä olisi tulossa lisää. Kaikki liikkeeseen tulevat viedään käsistä. Saman huomion olin jo tehnyt aikaisemmin nettifoorumeita kahlatessani. Tiesin, että Seinäjoella jokin liike kauppaa näitä myös alle tuon suositushinnan, joten ajattelin poikkeavani siellä kotimatkalla. Mutta sitten tajusin, että enhän minä nyt Seinäjoelle voi eurojani kantaa. ;)

Soitin siis Vaasan Intersportiin ja kysyin jos heillä sattuisi olemaan ko. tuotetta hyllyssä. Myyjä sanoi puhelimessa, että eivät pitkään kyllä hyllyssä viivy, mikäli niitä sattuisi löytymään. Pienen tarkistuskierroksen jälkeen myyjä kertoi, että heiltä löytyisi kolme kpl. Vastasin, että yksi riittää ja varasin yhden niistä suoraan ja kysyin vasta sen jälkeen hintaa. Vastaus ei yllättänyt, 450 €. Kysyin sitten jos se on tiukka hinta. Oli kuulema aika tiukka, mutta hän lupasi katsoa jos siitä saisi jotain pois. Aina kannattaa näköjään kiltisti kysyä, sillä sain 20 € höylättyä pois ja hinnaksi muodostui 430 €. Hain V800:n kotimatkalla ja täräytin sen heti kotona koneeseen kiinni.

Ensireaktioni oli se, että nyt pitää äkkiä kouluttautua insinööriksi, että saa edes sykkeet mitattua. Mutta pääsin lopulta aika nopeasti kärryille. Nyt pitäisi vain saada jostakin lainaksi Polar FlowLink -laite, jotta saisin siirrettyä vanhasta sykemittarista tiedot Polarin Flow-nettipalveluun.

Suoritinkin heti kokeeksi kunto- ja ortostaattisen testin. Kuntotestissä sain saman tuloksen kuin vanhalla sykemittarillani. Tuloksena saatava Polar OwnIndex on verrattavissa maksimaaliseen hapenottokykyyn (VO2max), jota käytetään yleisesti aerobisen kunnon mittarina. OwnIndex-lukemaan vaikuttavat pitkäaikainen harjoitustausta, syke, sykevälivaihtelu levossa, sukupuoli, ikä, pituus ja paino. OwnIndex-lukuni oli 58, jonka pitäisi siis olla V02max-arvona sama 58. Mene ja tiedä...

Ensimmäinen testini puolitoista vuotta sitten oli muistaakseni 40 paikkeilla. Jotakin kehitystä on siis tapahtunut.






Ortostaattista testiä käytetään yleisesti harjoittelun ja palautumisen välisen tasapainon valvontaan. Ortostaattinen testi perustuu sykkeen ja sykevälivaihtelun mittaamiseen. Tämän mukaan en ole ylirasittunut. Kiva tietää.

Huomenna olisikin luvassa Mustasaaren juokscupin Skatilan 11,5 km kilpailu. Juoksin sen viime vuonna aikaan 56:13. Olisi tosi kiva vetää ähelle 50-51 min aikaa, mutta en ole ihan varma jos se on realistinen tavoite. V800 pääseekin näin ollen heti tositoimiin. Sitä odotellessa.

Kyllä nyt on porvarilla vehkeet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi